मैथिली साहित्यक इतिहास (आदि एवं मध्यकाल)

सहायक ग्रंथ :

मैथिली साहित्यक आदिकाल : राजेश्वर झा

2. A History of Maithili Literature : Dr. Jaykant Mishra

3. मिथिला तत्व विमर्श : परमेश्वर झा

4. मिथिलाक इतिहास : डा. उमेन्द्र ठाकुर

विद्यापित कालीन मिथिला
 डा. इन्द्रकांत झा

6. नेपालक मैथिली साहित्यक इतिहास : डा. प्रफुल्ल कुमार सिंह 'मौन'

7. अंकीया नाट विवेचन : डा. नवीनचन्द्र मिश्र

8. मैथिली साहित्यक इतिहास

9. मिथिला ओ नेपालक सामाजिक, सांस्कृतिक ओ भाषिक सम्बन्ध : डा. गिरिजा किशोर झा

10. मैथिली साहित्यक आलोचनात्मक इतिहास : डा. दिनेश कुमार झा

खण्ड- 2

भाषा विज्ञानक परिभाषा, अध्ययनक महत्व, अन्य शास्त्र सँ सम्बन्धा, भाषाक लक्षण ओ स्वरूप, भाषाक उत्पत्ति, भाषाक वर्गीकरण, भाषाक परिवर्तनशीलता, ध्विन नियम, अर्थ परिवर्तन ओ कारण ध्विन परिवर्तनक कारण ओ स्वरूप, भाषा ओ बोली।

> Ray how Ja Head, 29.6

Univ. Deptt. of Maithil B.R.A. Bihar University, Muzaffar

सहायक ग्रंथ :

डा. नवीन चन्द्र मिश्र जो शिवाकान्त ठाकुर मैधिली भाषा विज्ञान 1.

डा. दिनेश कुमार झा मैथिली भाषा विज्ञानक सैद्धांतिक 2.

विवेचन ओ मैथिली भाषा

मैथिली भाषा विज्ञानक आलोचनात्मक 3.

> डा. नन्दकान्त झा अध्ययन

डा. देवेन्द्र नाथ शर्मा भाषा विज्ञान की भूमिका 4.

मैथिली भाषिकी : मैथिली भाषाक प्रकृति 5.

> डा. मुनीश्वर झा ओ प्रकार्य

डा. भोला नाथ तिवारी भाषा विज्ञान 6.

मैथिलीक वेश-भूषा-प्रसाधन संबंधी शब्दावली डा. कमला चौधरी 7.

खण्ड- 3

आधारभूत भाषा : संस्कृत एवं अवहट्ठ

निर्धारित ग्रंथ:

पुरुष-परीक्षा विद्यापित (तृतीय एवं चतुर्थ परिपेक्ष्य मात्र) 1.

कालिदास (द्वितीय सम मात्र) रघुवंश 2.

कीर्तिलता विद्यापति 3.

संदर्भ ग्रंथ :

मैथिली अपभ्रंश का उद्भव और विकास : रामचन्द्र ठाकुर

कीर्तिलता और अवहट्त भाषा 2. डा. शिवप्रसाद सिंह

विद्यापति (विनिबन्ध) रमानाथ झा - साहित्य अकादमी नई दिल्ली 3.

खण्ड- 4

निर्धारित पोथी:

ज्योतिरीश्वर ठाकुर (द्वितीय, तृतीय एवं चतुर्थ कल्लोल मात्र) वर्णरत्नाकर

प्रो. हरिमोहन झा खट्टर ककाक तरंग

डा. सुभद्र झा - मैथिली अकादमी, पटना नातिक पत्रक उत्तर 3.

मोहन भारद्वाज - मैथिली अकादमी, पटना अर्थात् 4.

Univ Dentt. of Maitl

(पाद्यांश: वर्णरत्नाकर आलोचना प्रत्यालोचना, विज्ञावड् भाषा न लग्गइ दुज्जन हासा, जार्ज अब्राहम ग्रियसँन, सम्पादक गाविन्द झा, अभिशप्त युगपुरूष, भूमण्डलीकरण ओ मैथिली साहित्य, मैथिली गद्यक विकास मैथिली नाटकक परिदृश्य, मैथिली साहित्यक इतिहास लेखन ओ लोकजीवन आ साहित्य)

इ. संकलन : मैथिली अकादमी, पटना (पाठ्याश : साहित्यक मर्यादा, अगहन-पूस, आदान-प्रदान, समीक्षा-वृत्ति, साहित्य में राधा, साहित्य में प्रयोगक वास्तविकता, इतिहास देवताक आवाहन, लोकतंत्र में बौद्धिक जनक भूमिका, विद्यापित पदावली ओ वैष्णव साहित्य।

संदर्भ ग्रंथ :

मैधिली गद्यक विकास : मोहन भारद्वाज, साहित्य अकादमी दिल्ली

सुभद्र झा (विनिबन्ध)
 डा. रामदेव झा, साहित्य अकादमी, दिल्ली

3. ज्योतिरीश्वर (विनिबन्ध) : सुरेश्वर झा, साहित्य अकादमी, दिल्ली

मैथिली गद्य साहित्य : पटना विश्वविद्यालय, पटना

5. सामाजिक असंतोष ओ मैथिली साहित्य : डा. नीता झा

खण्ड- 5

निर्धारित पोधी:

. विद्यापित गीतावली (आदि सँ 20पद मात्र) : सं.-पं. गोविन्द झा, मैथिली अकादमी, पटना

गोविन्द भजनावली : मैथिली अकादमी, पटना (पाठ्यांश आदि से

10 पद मात्र)

3. सूर्यमुखी : आरसी प्रसाद सिंह

4. चित्रा : वैद्यनाथ मिश्र 'यात्री'

5. साओन-भादव : सुरेन्द्र झा 'सुमन'

मैथिली नव कविता : संपादक- रामकृष्ण झा 'किसुन'

संदर्भ ग्रंथ :

मैथिली काव्यक विकास : डा. सुरेश्वर झा, साहित्य अकादमी, दिल्ली

2. मैथिली नव कविताक विकास : रामानन्द्र झा 'रमण'

मैथिली गीतिकाव्यक उद्भत ओ विकास : नन्द किशोर मिश्र

4. सुरेन्द्र झा 'सुमन' (विनिबन्ध) ं: जयमन्त मिश्र-साहित्य अकादमी दिल्ली

आरसी प्रसाद सिंह (विनिबन्ध) : मार्कण्डय प्रवासी - साहित्य अकादमी, दिल्ली

Head,

Univ. Deptt. of Maithili
B.R.A. Bihm University, Muzaffarp

काव्यशास्त्र

निर्धारित पाठ्यक्रम :

काव्यक लक्षण, काव्यक हेतु, काव्यक प्रयोजन, शब्द शक्ति, रस, धविन, गुण, रीति, अलंकार (पाठ्यांश : श्लेष, अनुप्रास, यमक, उपमा, रूपक, उत्प्रेक्षा, विभावना, विशोषोक्ति, अप्रस्तुत प्रशंसा, समासोक्ति, संकर, संसृष्टि, निदर्शना, काव्यिलंग, दृष्टांत, अनन्वय, अतिशयोक्ति, सन्देह, भ्रान्तिमान ओ अर्शान्तरन्यास) छन्द- दोहा, सोरठा, चौपाई, रोला, मन्द्राक्रांता, भुजंगप्रयात, शार्दूल, विक्रीडित। अरस्तूक अनुकरण सिद्धान्त ओ विरेचन सिद्धांत।

सहायक ग्रंथ

1. काव्य प्रकाश : मम्मट

2. साहित्य दर्पण : विश्वनाथ

3. मैथिली काव्यशास्त्र : डा. दिनेश कुमार झा

4. अलंकार मिल्लिका : सुरेन्द्र झा 'सुमन'

5. काव्यशास्त्र रूपरेखा : डा. धीरेन्द्र

6. छान्दशास्त्र : पं. गोविन्द झा

7. डा. रमण झा : अलंकार भाष्कर

खण्ड- 7

सहायक ग्रंथ

।. आधुनिक मैथिली साहित्यक पृष्ठभूमि : अमर नाथ झा

2. मैथिली साहित्यक रूपरेखा : चेतना सिमिति

3. मैथिली साहित्यक इतिहास : डा. बाल गोविन्द झा व्यथित

4. मैथिली साहित्यक इतिहास : डा. जयवभन्त मिश्रा

5. भाषणत्रयी : रां. डा. देवेन्द्र झा मैथिली अकादमी

6. A Survey of Maithili Literature : Prof. Radha Krishna Choudhary

7. परिचायिका : डा. भीमना। झा

8. शिखरिणी : चेतना सिमिति पटना

9. मैथिली साहित्यक आलोचनात्मक इतिहास : डा. दिनेश कुमार झा

10. सामाजिक असंतोष ओ मैथिली साहित्य 🦙 प्रो. नीताभा

11. History of Modern Maithili Literature : Dr. Deokant Jha, Sahitya Akadamy, New Delhi

Head,
Univ. Deptt. of Maithill

सहायक ग्रंथ

Dr. Suchadra Jha Formation of Maithili Language

मैथिली अकादमी, पटना भारतक भाषा सनेक्षण 1

र्च, गौबिन्द झा मैथिलीक उद्गम ओ विकास 3.

मैथिलीक भाषाक विकास र्ष, भौविन्द्र झा 4.

उच्चतर मैथिली च्याकरण पं, गौबिन्द झा 5.

द्या, शवितधार झा भैधिलीक स्वरूप विधान Ö.

द्या, धीरेन्द्र नाथ मिश्र मैथिली भाषा शास्त्र 7.

स. डा. बालन्द शेखर तिवारी अनुवाद विज्ञान 8.

खण्ड- 9

निर्धारित पोधी

उमापति पारिजात हरण 1.

सुधाश शेखर चौधरी भफाइत चाहक जिनगो 2.

डा. रामदेव झा पसिझैत पाधर 3.

महेन्द्र मलंगिया ओकरा आंगनक बारहमासा

सं.- राम भरोस कापडि 'भ्रमर' मैथिली नाटक संग्रह

सहायक पोधी :

मैथिली नाटकक उद्भव ओ विकास डा. लेखनाथ मिश्र 1.

डा. प्रेमशंकर सिंह मैथिली नाटकक परिचय

डा. इंदिरा झा मैथिली नाटक के चरित्र सुष्टि

डा. जयगंत मिश्र मैथिली नाटक पर संस्कृतक प्रभाव

सं. दिनेशा कुमार झा ओ देवकान्त झा मैथिली नाटकक विकास

रामदेव झा, मैथिली अकादमी, पटना उभापति (विनिबन्ध) 6.

चन्द्रनाथ मिर 'अमर' साहित्य अकादमी दिल्ली आधुनिक मैथिली रंगमंच 7.

Scanned by CamScanner

खण्ड- 10

निर्धारित पोधी:

दू पत्र : उपेन्द्र नाथ झा व्यास

2. पृथ्वीपुत्र : ललित

3. घरदेखिया : सुभाषचन्द्र यादव

4. उगनाक दयादवाद : सुरेन्द्र झा सुमन

5. देश-काल (कथा-संग्रह) : डा. नीता झा

संदर्भ ग्रंथ :

1. मैथिली कथाक विकास

2. मैथिली उपन्यासक आलोचनात्मक अध्ययन

3. सामाजिक असंतोष ओ मैथिली साहित्य

4. ललित (विनिबन्ध)

5. सुरेन्द्र झा 'सुमन' (विनिबन्ध)

: सं. बासुकी नाथ झा

: डा. अमरेश पाठक

डा. नीता झा

Rejund 1.6.19
Head Maithile
Univ. Dept. of Maithile